48000 möjligheter i jakobstad

Om allt går enligt planerna har föreställningen 48 000 möjligheter premiär vid Wava-institutet i Jakobstad i februari 2023. Namnet kommer från att det finns 48 000 invånare i jakobstadsregionen. Temat i föreställningen är livsdrömmar, att se möjligheter framom begränsningar. I en liten stad skjuts drömmar lätt ner eller tillåts inte ta plats, ett ämne som de medverkande ungdomarna diskuterat med äldre släktingar. Därefter har de jobbat med materialet inom ordkonsten under ledning av Ellen Strömberg och Anna Björk. 

Konstnärliga team

– Jag är projektledare, men därutöver har vi ingen konstnärlig ledare eller regissör. Istället har vi ett konstnärligt team, bestående av lärare, som samlas regelbundet två gånger i månaden. Vi utmanar oss själva och fixar helheten, lärare och elever gemensamt. Vi tycker ju att vi är ganska bra och att vi klarar det, även om det är arbetsdrygt ibland, konstaterar Ida-Maria Rak, ansvarig lärare för dans- och teaterlinjen vid Wava-institutet.

Till 48000 möjligheter har ungdomar från 12-års ålder fått anmäla sig efter eget intresse, oberoende av vilket ämne de studerar vid Wava-institutet. På det sättet har man fått med dem som är genuint intresserade av en dylik produktion. De 23 medverkande ungdomarna jobbar också i konstnärliga team under ledning av olika lärare, och alla får de pröva på alla konstformer, allt för att se vad som intresserar dem mest. 

– För hur skall man veta vad man tycker om och har fallenhet för, ifall man aldrig fått pröva på något nytt?

I föreställningen ingår både akrobatik och dans och alla får också hjälpa till med att göra scenografin tillsammans med bildkonstgruppen.

Nycirkusprojekt och inkluderande verksamhet

I 48000 möjligheter medverkar två utomstående nycirkusartister från Helsingfors. De har jobbat tillsammans med ensemblen under tre workshopar. Nycirkus är en konstform som växte fram i Frankrike på 1970-talet som motvikt till den vanliga cirkusen. I nycirkus radar man inte bara upp en massa tricks efter varandra, utan artisterna medverkar  och binder ihop föreställningen till en helhet, ofta genom att använda sig av flera olika konstformer. 

Vid Wava-institutet har man också arbetat för en inkluderande verksamhet och haft ungdomar med funktionsvariation med i olika projekt. I 48000 möjligheter medverkar tre uppsättningar ungdomar från Länsinummi och Kyrkostrands skolors specialklasser.

– På hösten övar jag och producenten med dem några gånger i skolan. Därefter får de fortsätta att öva tillsammans med sina egna lärare och två veckor före premiären ansluter de sig till de övriga. 

Både pedagog och konstnär

Musiken till föreställningen skapas av eleverna i samråd med lärare och för musiken svarar ett projektband som övat regelbundet ett helt år på förhand. Bandet består både av lärare och längre hunna elever. 

– Ett projekt skall utveckla allas konstnärlighet, också lärarnas. Det är viktigt att lärarna får vara utövande konstnärer mellan lärarskapet. Man kan ha dubbla roller – man är absolut inte mindre konstnär fast man är konstpedagog! Det är viktigt att alla som medverkar i ett projekt också känner att de blir hörda under processens gång.

Föregående
Föregående

Bli bekant med hembygdens historia via konsten

Nästa
Nästa

Taikon + Vasa stad = mångsidigt samarbete