Taikon + Vasa stad = mångsidigt samarbete

Vid TaiKon i Vasa ges grundläggande konstundervisning i bildkonst, slöjd, media, cirkuskonst, dans och teaterkonst. I bildkonst och dans enligt den fördjupade läroplanen, i de övriga enligt allmän läroplan. Tillämpade studier i form av bland annat veckoslutskurser ordnas i alla konstformer: arkitektur, modellteckning, foto och grafik i de visuella konstformerna och musikal, stagefighting, mask m.m. ordnas inom scenkonsten.

Hoppis- och vinterläger

TaiKon har ett nära och gott samarbete med Vasa stad. Ett år när jullovet var extra långt efterlyste man från stadens ungdomsavdelning program för barn och ungdomar. Det resulterade i det tvärkonstnärliga vinterlägret “Feel the canvas” där deltagarna gjorde en julhälsning genom att kombinera bild, media, teater och dans. Ofta ordnas läger så att de betalar sig själva genom deltagaravgifterna. I det här fallet hade både ungdomsavdelningen och TaiKon projektbidrag, så deltagaravgiften blev minimal. Finansieringen ses över från fall till fall.   

– Tillsammans med stadens idrottsservice har TaiKon också ordnat många Hoppis-läger. På förmiddagarna leds verksamheten av stadens idrottsinstruktörer medan det på eftermiddagen blir konst på programmet under ledning av TaiKons lärare. Ofta har dylika läger också resulterat i nya elever till den ordinarie konstundervisningen. Att förena idrott och konst – dans och cirkus är ju också fysisk aktivitet – har länge funnits med i verksamheten bland annat inom Skola i rörelse-projekt, berättar Mia Wiik, danslärare och biträdande rektor vid TaiKon.

 

Pre-Finlandsmodellen gav resultat

För cirka 15 år sedan deltog TaiKon i ett pilotprojekt för det som sedan kom att bli Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. Då erbjöd man vid Suvilahden koulu avgiftsbelagd hobbyverksamhet, i skolans utrymmen och genast efter skoldagens slut.

– Idag har vi flera som var med i det pilotprojektet som nu gör sina slutarbeten hos oss. De skulle troligtvis inte ha konst som hobby, om de inte hade deltagit i lågtröskelverksamheten vid Suvilahden koulu.

Idag erbjuder TaiKon cirka 30 grupper inom ramen för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.

– Vi försöker se till att dessa klubbar innehållsmässigt skiljer sig från vårt vanliga utbud, allt för att undvika överlappningar. Huvudsaken är att barnen i den avgiftsfria hobbyverksamheten får testa på olika saker. I bästa fall blir de sedan intresserade av att få lära sig mera och söker sig vidare, till oss eller till någon annan konstutbildning/hobby. 

 

Samarbete med grundskolor och andra stadiets utbildningar

TaiKon samarbetar med Vasa stad också genom att erbjuda alla förskolegrupper fyra lektioner i bildkonst, dans, cirkus, teaterkonst, keramik eller textil. Även privata förskolor får ta del av undervisningen. Inom ramen för stadens kulturläroplan får elever i årskurs 2 två kostnadsfria lektioner i bildkonst, dans, cirkus, teaterkonst eller keramik/textil.

Med andra stadiets utbildningar har man sedan flera år tillbaka ett gemensamt avtal.

– Likt idrottsakademin kan de som har konst som hobby räkna sina studier till godo, till exempel i gymnasiet. Våren 2022 godkände jag närmare 40 kurser för abiturienter som studerar hos oss.

 

Konst på kasernen-läger

Under två veckor i juni ordnas det traditionella Konst på kasernen-lägret, ett synnerligen populärt läger som samlar cirka 160 deltagare. Många föräldrar vill ha aktivitet för sina barn strax i början av sommarlovet, så när det egentliga lägerprogrammet är slut för dagen finns det därför också 45 eftisplatser för elever i årskurs 1–3. TaiKons egna lärare leder undervisningen, med hjälp ungdomar som sommarjobbar på Vasa stad. 

– Under lägret får barn och unga prova på alla konstformer, en konstform per dag. Det här är samtidigt en ypperlig möjlighet för oss att göra vår verksamhet känd. Om någon efter lägret vill anmäla sig till TaiKon så är det också möjligt, förutsatt att det finns lediga platser. Vi har öppen anmälan, året om.

 

Konst för nyfinländar-pappor och barn

Just innan coronapandemin slog till ordnade TaiKon tillsammans med stadens integrationsservice program för nyfinländare. För män som kommer från en annan kultur kan det vara svårt att förstå sig på det finländska systemet med grundläggande konstundervisning och hobbyer över lag.

– Vi ville få papporna att förstå att barn, och speciellt då familjens pojkar, också kan ha konst som hobby. Tillsammans med två lärare fick deltagarna testa på slöjd, keramik och bildkonst. Det här verkade vara ett vinnande koncept. Tyvärr fick pilotprojektet ingen fortsättning på grund av pandemin, men tanken är nog att vi skall fortsätta att utveckla projektet än.  

 

Levande tvåspråkighet

Vasa är en tvåspråkig stad, TaiKon en tvåspråkig läroinrättning. 

– Endast teaterundervisningen ordnas skilt på svenska och finska, bildkonst och slöjdundervisning har enspråkiga grupper, men ofta är det en levande tvåspråkighet som gäller på de övriga kurserna, konstaterar Mia.

Hon skulle gärna se att man ännu mera kunde avdramatisera språket genom att sänka trösklar i undervisningen. 

– I konst kan man ju uttrycka så mycket också med kroppsspråket. Allt behöver inte vara grammatikaliskt helt perfekt för att man skall våga undervisa, eller överhuvudtaget uttrycka sig, på det språk som inte är ens modersmål. 

Föregående
Föregående

48000 möjligheter i jakobstad

Nästa
Nästa

Lux archipelago