Mångsidig musiklek i borgå

Eerika Kosonen är ordförande för musiklek-kollegiet vid Borgånejdens musikinstitut, ett kollegium som omfattar hela 14 småbarnsmusiklärare. Man har mångsidig verksamhet för barn under skolåldern och som kronan på verket kan man dessutom erbjuda gratis musiklek på daghemmen i alla åtta kommuner där musikinstitutet ordnar undervisning. 

Musiklek för dagisbarn och fortbildning av personalen

– Sedan tre år tillbaka undervisar jag själv en gång i veckan vid de finska daghemmen i Borgnäs. I kommunen satsar man på att ge alla jämlika möjligheter till kulturfostran och på ett förtjänstfullt sätt har man också förstått hur viktigt det är med musikfostran. Barn i familjedagvård och barn som vårdas hemma kan delta i musikleken via den öppna klubbverksamheten. Tack vare att det är kostnadsfritt får närmare 140 barn via dagvården ta del av grundläggande konstundervisning enligt fördjupad läroplan, berättar Eerika.

Musiken har fått allt mindre resurser i lärarutbildningarna, men samtidigt som man musicerar med barnen skolar man också personalen.

– Dagvårdspersonalen i Borgnäs sjunger gärna med barnen, men upplevde att de ville lära sig ännu mera och beställde fortbildning av mig. Det är otroligt positivt – på det här sättet utvecklar vi också musikundervisningen. 

Musikvideon 

Vid ett av daghemmen i Borgnäs har Eerika inte kunnat hålla musiklek på grund av utrymmesbrist i samband med renovering. Det problemet har hon löst genom att varje vecka spela in en cirka 20 minuters video som hon sedan skickat till daghemmet. 

– Jag har fått avsätta en dag i veckan till att planera, göra manus, filma och editera musikstunden. Sammanlagt har jag gjort 30–40 videon. De kan ju också användas i andra sammanhang. När någon elev är frånvarande från musikinstitutets vanliga musiklekis, så får familjen en länk till en musikvideo-lektion.

Fadderverksamhet planeras

I Borgå får närmare 1400 barn ta del av gratis musiklekskola via daghemmen. 

– Men de barn som redan går i musikinstitutets musiklek på kvällstid har inte slutat med det, trots att de också får musicera på daghemmen. 

I planerna ingår att småningom också kunna erbjuda alla familjer en verksamhet som liknar det fadderbarnsprogram som Helsingfors stadsorkester redan en längre tid erbjudit vissa årskullar av barn.

– Min vision är att via rådgivningarna kunna ge de blivande föräldrarna till exempel fem inspelade barnsånger som stöd för kommande musikstunder med babyn. Om man spelar in dem som videon så syns även lekbeskrivningarna. Efter det skulle de erbjudas ett antal gratis konsertbesök och musikprogram till dess barnet fyllt 3 år. Vi har startat planeringen och hoppas att det här blir verklighet inom en snar framtid.

Musikstigar och inspelade konserter

De som deltar i musikinstitutets normala musiklekisverksamhet i Borgå kan välja mellan många olika grupper. Det finns grupper för blivande föräldrar liksom också baby-, familje- och lekgrupper. När barnen blir lite äldre kan de delta i enskilda instrumentgrupper eller spela många olika instrument i Musikäventyrsgruppen. Om man vill ha ämnesöverskridande verksamhet kan man delta i bildmusiklek eller dansande musiklek. 

Läsåret innehåller 30 undervisningsveckor och fem evenemangsveckor. Under evenemangs- och festveckorna har man ingen  normal undervisning, istället bjuder man på program och konserter avsedda för hela familjen. Daghemsgrupperna får också ta del av dessa evenemang. 

“Välkommen till fågelbongarens sångbana,” står det på skylten.

“Längs banan hittar du klingande kontroller. Videon kan öppnas med telefonens QR-applikaton. Banan är utmärkt med färgade band. Du kan också lösa sångbanans gåta genom att samla ihop bokstäverna från varje kontroll.”

Veckan före sportlovet är traditionellt en av dessa så kallade evenemangsveckor. När man inte kunnat ordna liveevenemang under coronatiden har det gällt att vara än mera kreativ. Vintern 2021 fick familjerna ta del av en skogspromenad med åtta kontroller. Det gällde för barnen att till exempel leta reda på instrument från naturen och sjunga och spela med i sånger som öppnades via QR-koder. Vid vissa tider under veckan fanns lärarna också på plats vid kontrollerna.

Under evenemangsveckan i maj 2022 bjöds familjerna på en inspelad konsert med Nalle Puh-tema. Lärarna hade tillsammans skrivit manuset och utgjorde även orkester och spelade de olika rollerna. Konserten filmades både på svenska och finska.

Här nedan kan du tal del av familjekonserten Piddelipej! Nalle Puh sjunger samt instrumentpresentationen Igor Igelkotts äventyr.

Föregående
Föregående

Tjolahåpp - musiklek på två språk

Nästa
Nästa

Blåsorkester lockade nybörjare