Karleby rockskola - tillgänglig för många

År 1985 började mångsysslaren och musikern Alf Mylläri ordna verkstäder och läger för unga musiker i Karleby, allt för att ungdomarna skulle ha något att syssla med på fritiden. Idag är Karleby rockskola sedan länge underställd stadens ungdomstjänster. 

– Vi är bedriver nästan ingen affärsverksamhet, det är i första hand inte ens musikundervisning utan äkta ungdomsarbete från morgon till kväll, konstaterar Jussi Turpeinen, verksamhetsledare på den tvåspråkiga rockskolan sedan år 2019.

Ändamålsenliga utrymmen

Idag verkar man i nyrenoverade, fina utrymmen på Trädgårdsgatan i Karleby, granne till konsertsalen Snellmanssalen. I trumklassen står fyra trumset bredvid varandra, i basklassen kan man undervisa åtta elever samtidigt och i keyboardklassen står tangentinstrumeten på rad. I samma utrymmen finns även en ungdomslokal med en stor scen. Där finns allt till hands, det är bara att plugga i, rikta strålkastarna, justera knapparna på mixerbordet och hålla en konsert. 

Jussi är den enda heltidsanställda, de övriga är timlärare. 

– Jag har motiverade lärare, vi är ett jättebra team där alla hittat sin plats. Verksamheten utgår från “kunderna”. Som lärare måste man vara anpassningsbar och lyhörd, man kan inte undervisa alla grupper och elever på samma sätt. Vi har redskapen, men vi måste ha det pedagogiska fönstret öppet och kunna läsa av ungdomarna.

Fadderklassverksamhet

På dagarna tar rockskolan emot skolklasser. De kommer tre gånger till skolan, stannar ofta en hel dag och får undervisning i smågrupper i gitarr, bas, trummor och keyboard. Efter tre gånger står de på scenen och uppträder för varandra (se skild artikel).

– När klasserna kommer på besök ser man också vilka elever som är intresserade av att spela och kanske kunde tänka sig att ha musiken som hobby. Det blir samtidigt en form av inofficiell rekrytering och marknadsföring. 

Prova på alla instrument

På eftermiddagarna och kvällarna fylls huset av barn och ungdomar som går i musikskolan och betalar en terminsavgift för det. Sammanlagt har skolan cirka 140 betalande elever.

– Vi kan inte ta emot flera. Vår verksamhet är bunden till budgeten och vi sätter resurserna istället på skolklasser och specialgrupper, säger Jussi. 

När eleverna börjar i rockskolan får de testa på alla olika bandinstrument. 

– En sjuåring kan inte veta vilket instrument hen gillar mest. Därför är det viktigt att ge dem möjlighet att prova på allt – om de tvingas spela ett instrument de egentligen inte tycker så mycket om, så kommer de att sluta ganska snabbt.

Eleverna behöver inte göra kursexamina, men de allra flesta vill ändå avlägga examen. Normalt får de 30 minuters enskild lektion i veckan, men de som vill satsa mera får 45 minuter. Då står också teori och bandspel på programmet. 

– Vi har försökt utarbeta en klar studiestig för våra elever. De kurser man avlägger görs enligt kraven för kursexamina vid Mellersta Österbottens Konservatorium. Det är viktigt att man från betyget kan avläsa nivån.

Är du motiverad?

Tidigare tog man in nya elever till den avgiftsbelagda undervisningen i anmälningsordning. Numera får alla anmäla sig fram till ett visst datum. Därefter blir de kontaktade av Jussi.

-Förr kunde vi få in elever som inte var särskilt intresserade av att musicera. De hade kanske blivit anmälda av en ivrig förälder. Nu tar vi emot alla anmälningar, därefter ringer jag upp alla som ansökt om plats och då hör jag nog snabbt om de är verkligt intresserade av att börja hos oss.

Om en elev utan orsak är borta tre gånger i sträck går hen miste om sin plats.

– Det här är ungdomsverksamhet. Om man inte förbinder sig, så är det bättre att ge platsen åt någon annan, som kanske jättegärna vill spela och bör få en chans.

Jussi Turpeinen förevisar keyboard-klassrummet.

Många specialgrupper

Rockskolan ger även undervisning åt många specialgrupper, som till exempel åt elever som går vid sjukhusskolan och åt invandrargrupper. När Specialvårdorganisationernas förbund, Ehjä r.f, tog kontakt ordnade Jussi undervisning åt deras klienter. Under ett halvt år fick de prova på alla olika instrument och därefter fick de som var intresserade fortsätta med enskild undervisning. Man samarbetar även med Attendo Kokkola Aalto, som erbjuder stödboende och rehabilitering för ungdomar med psykisk ohälsa. Ungdomarna från boende-enheten Aalto kommer på lektioner till Rockskolan varje vecka. Under Mentalvårdsveckan 2021 spelade de in egen musik och Jussi filmade en video till det hela (se länk längst ner). Vuxna med funktionsnedsättning kan också söka in till musikskolan och få enskilda lektioner på kvällstid. 

Medel för större projekt saknas

Jussi Turpeinen har vuxit upp i Karleby men jobb och studier förde honom under många år till olika delar av landet. Han har bland annat studerat musik vid Metropolia i Helsingfors och vid Centria i Karleby, har ämneslärarbehörighet i matematik och är nästan kandidat i statsvetenskap. Under några år var han också gitarrist i gruppen Yö. När sångaren Olli Lindholm avled år 2019 lade gruppen ner sin verksamhet och ungefär i samma veva blev tjänsten som verksamhetsledare för Karleby Rockskola ledig. Jussi valdes till tjänsten och flyttade tillbaka till Karleby med sin familj. 

– Jag trivs med mitt jobb. Vi har en stabil ekonomi och jag behöver inte fundera på pengar, utan får koncentrera mig på att utveckla verksamheten och vara kreativ. Jag får planera hur vi skall kunna erbjuda så mycket musikundervisning åt ungdomarna som möjligt. Det enda jag saknar är den där extra fyrken som skulle möjliggöra större projekt i vilka man kunde involvera många elever från olika grupper. Till det sträcker sig inte vår budget.

Föregående
Föregående

Elever med särskilda behov i musikundervisningen

Nästa
Nästa

Cirkus blås, musiksagor och inspirationskurser