Hela familjen med på konstutfärd

Nykarleby bildkonstskola för barn och unga lyder under Arbis regi och har årligen ca 40-50 elever. Den största gruppen är barn i åldern 4-6 år, men vissa år finns det också grupper för elever ändå upp i högstadieåldern. 

Katarina Östman är ungdomsledare inom fritid och kultur på Nykarleby stad och även timlärare vid bildkonstskolan. 

– Det är lätt att samarbeta och planera tillsammans med staden, när man själv är i en dubbelroll, säger hon med ett litet skratt.

Teknik och manliga förebilder

I Konstis har man under flera års tid erbjudit kurser i teknik & konst, där man kombinerat båda ämnena, allt för att locka flera pojkar till verksamheten. Det har också lyckats.

– Just nu ligger kursen tyvärr nere på grund av lärarbrist, men när vi ordnade kurser där man jobbade med metallaktiga, hårda material och  till exempel ljusdioder, så hade vi mest pojkar bland deltagarna. Redan om man gör mera tredimensionella arbeten så lockar det pojkar. En annan sak som också har positiv inverkan är att ha en manlig lärare som förebild.

Sommarläger en viktig del av verksamheten

Tillsammans med staden ordnar man sommarlovsläger, ofta ute på Kuddnäs. Deltagarna blir guidade runt på muséet, atmosfären är underbar och det finns gott om ytor att springa på, samtidigt som man bekantar sig med lokalhistoria och får syssla med allt från träsnideri till luffarslöjd. 

På Vikinglaägret, som ordnats på Svidja, sydde deltagarna vikingakläder, flätade garn och fick göra egna svärd tillsammans med den lokala smeden. Föräldrarna bjöds på gästabud där man serverade tjälknöl som deltagarna tillagat. 

Samla hela familjen

Vid Konstis tar man också med familjerna i andra sammanhang – när man gör upp årsbudgeten för verksamheten bakar man nämligen alltid in en familjeresa till Vasa. Resan är en av höjdpunkterna under året och de unga konstnärernas familjer får komma med gratis. På programmet står besök till Tikanojas konsthem och Kuntsis museum för modern konst. Och så äter man förstås pizza tillsammans.

– De yngsta behöver övervakare och vill kanske inte ens komma med ensamma, så det fyller många funktioner att ta med hela familjen. Barnen lär sig hur man beter sig på utställningar och det är också viktigt att föräldrarna ser hur intresserade deras barn är av konst. Då kan de också stödja intresset och puffa barnen framåt när det behövs

Årlig utställning på galleriet

Varje vår ordnar man en utställning på det lokala galleriet, med vernissage och hela köret. 

– Det är jätteviktigt för barnen att få se sitt verk ta plats i en annan, ny miljö. Likaså är det roligt för såväl familjen som släkten att få ta del av de ungas konst och de är förstås jättestolta och glada över alla alster. Man borde också allt oftare och aktivare komma ihåg att betona hur bra konsten är som motvikt till allt tekniskt och digitalt. Man mår bra av att få jobba kreativt och praktiskt, samtidigt som man också måste komma ihåg att alla barn kanske inte vill ha en hobby efter skoldagen, påminner Katarina. 

Och det mest givande i arbete på konstskolan är förstås kontakten med barnen.

– Det bästa är nog att se hur ivriga barnen är när de får göra sånt de verkligen tycker om!

Katarina Östman, lärare vid Nykarleby bildkonstskola.

Föregående
Föregående

Finlandsmodellen i bildkonst

Nästa
Nästa

Ingå-tema på busshållplatser