Amatörer och professionella möts i Filmskolan, producent: ”barn behöver olika sätt att uttrycka sig på”

Filmskolan, som år 2024 ordnas för andra gången, ger 14 högstadieelever möjligheten att lära sig om filmskapande med stöd av professionella. Under årets omgång skapas en ny dramaserie för Yle Arenan, till skillnad från år 2023 då fokus låg på kortfilmer. I år har högstadieeleverna möjlighet att söka till att antingen jobba med manus och regi eller skådespeleri.

- Under castingen för förra Filmskolan, då man bara kunde söka till själva filmskapandet, märkte vi att det fanns ett stort intresse också för skådespeleri. Därför ville vi inkludera det i årets upplaga, säger producent Oskar Koivumäki.

Filmskolan är ett samarbetsprojekt mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund, Svenska Yle och Five Corner Productions. Inom ramarna för projektet jobbar i skrivande stund ett 10-tal personer från de tre samarbetande organisationerna, medan det vid inspelningsskedet kommer att involveras uppemot 25 professionella yrkesutövare.

Inspelning pågår under Filmskolan 2023. Foto: Jonny Forsman

Varför behövs ett projekt som Filmskolan?

Koivumäki betonar att unga behöver lära sig olika sätt att uttrycka sig på, de behöver ett sammanhang och en trygg miljö att utvecklas i. Samtidigt erbjuder Filmskolan en plattform (Yle Arenan) där verken visas, via vilken de kan nå ut till många fler. En viktig aspekt av Filmskolan är de kontaktnät som deltagarna skapar då de också får jobba med andra deltagare och med branschfolk.

- Vi såg en otrolig utveckling inte bara i deltagarnas kompetens, men också i självförtroende. Det var helt nya individer som kom ut på andra sidan.

En privat premiärvisning ordnades på en biosalong i Helsingfors under den förra omgången. Med röda mattan i äkta galastil fick alla deltagare möjlighet att vara med och få njuta av deras egna kreationer. Att vara kreativ och uttrycka sig kreativt behöver inte vara synonymt med att ta plats på scen, säger Koivumäki.

- Det finns många möjligheter för barn att vara på scen. De kan musicera, spela teater, dansa. Men sällan finns det chans att få jobba kreativt bakom scenerna. Sådana möjligheter ser jag gärna mer av i Svenskfinland. Audiovisuellt berättande över lag finns det inte för mycket av.

Deltagarna utvecklas både på ett professionellt och personligt plan. Foto: Jonny Forsman

Den 12 mars (idag!) är var den sista dagen att skicka in ansökan. Nästa steg är castingprocessen och mellan april och juni ordnas flera läger då deltagarna får jobba tillsammans. Ungdomsserien har premiär på Yle Arenan hösten 2024.

I väntan på den nya ungdomsserien kan man se fjolårets kortfilmer på Yle Arenan: https://arenan.yle.fi/1-66150451

Mer information finns på: https://fsu.fi/filmskolan/

Oskar Koivumäki, producent på FSU

  • har i nästan tio års tid jobbat med olika kulturella projekt inom FSU.

  • är utbildad kulturproducent från Arcada

  • Foto: Kim Lindström